• Имате въпроси? Свържете се с нас: +359 878 383 845
Следете ни в социалните мрежи:

Какво е витилиго?

Витилиго е дерматологично разстройство, при което се появяват бели петна върху кожата, в резултат на неактивност на клетките, които произвеждат меланин (меланоцити). Това разстройство засяга около 1% от световното население, без значение от пол или раса.

В 50% от случаите втилиго се появява преди 20 годишна възраст, често след значително физическо или емоционално събитие, изгаряне или ожулване (протъркване) на кожата.

Белите петна са ясно ограничени и често имат свъхпигментация по границата си, въпреки че понякога границата може да бъде хипопигментирана (Трицветно витилиго). Петната обикновено се появяват върху ръцете, лицето или гениталите, но често се разпространяват произволно.

В някои случаи витилиго се асоциира с проблеми с щитовидната жлеза, пернициозна анемия, Адисонова болест, начален младежки диабет и други автоимунни заболявания. Освен това е установено, че 30% от хората с витилиго съобщават, че имат роднина също засегнат от витилиго, което предполага и генетична връзка.

Основният проблем при витилиго е, че често се разраства на открити участъци (лице, врат, ръце) и може да предизвика психо-емоционална реакция в засегнатия човек. Понякога тази реакция може да бъде много силна и да се отрази на отношенията на този човек с неговите близки и с обществото като цяло. Поради тази причина, лечението трябва да бъде убедително, съпричастно и експертно. Много терапии са предложени като решения за витилиго, опитвайки се да произвеждат постепенна ре-пигметация на засегнатите участъци.

Много изследвания, проведени в Италиански и международни университети, доказаха, че BIOSKIN EVOLUTION R терапия, най-новото поколение микрофототерапия, е най-ефективното лечение за витилиго. Със своето новаторско оборудване, което единствено стимулира засегнатите участъци, изключвайки здравата тъкан, BIOSKIN EVOLUTION R отделя лъч студена светлина, която стимулира повредените меланоцити, като намалява разликата в пигментацията между здравата и засегнатата от витилиго тъкан. За разлика от другите видове лечение, BIOSKIN EVOLUTION R има предимство в това, че не предизвиква странични ефекти като: сърбеж, изгаряне, както по време на лечението, така и след това. Не се налага пациентът да приема лекарства, освен локален гел на основата на капсаицин и пиперин, който подпомага физиологичните процеси на активизация на меланоцитите, като доказателство на най-новите научни факти.