• Имате въпроси? Свържете се с нас: +359 878 383 845
Следете ни в социалните мрежи:

Витилиго и меланома

Многобройни проучвания допускат възможността от връзка между витилиго и меланома. Въпреки това честотата на тази асоциация е доста оспорвана.
Дерматологични проучвания доказват, че както при витилиго, така и при меланома, водеща роля играе имунната система и вероятно е намесена в процесите на регресия, характеризиращи и двете заболявания.
Това не е всичко: последните проучвания предполагат, че хората, които са развили витилиго с меланома, имат по-добри прогнози за основното заболяване (меланома).
Имунната атака на меланоцитите, която се среща при витилиго, засяга и меланоцитите при меланома, обезпокоявайки техния растеж, и по този начин намалявайки смъртността от това кожно заболяване.
Поради тази причина асоциацията между витилиго и меланома интригува дерматолозите, имунолозите и онколозите, които откриват обща точка в тази естествено започнала комбинация за изследвания, които в близко бъдеще ще доведат до ефективна имунотерапия за меланома.
Има и разлики между най-общо разпространеното витилиго и типовете, които започват за пациента с меланома. Във втория случай белите петна върху кожата много често се появяват върху тялото и се разпространяват центробежно.