• Имате въпроси? Свържете се с нас: +359 878 383 845
Следете ни в социалните мрежи:

Терапия Биоскин

Минималната доза радиация се уточнява с проба върху здрава и засегната от витилиго кожа, с нарастващи дози от студена светлина. Веднъж стабилизирана минимална доза, светлинния лъч се прилага последователно върху целия участък, засегнат от витилиго.

Третирането започва от по-чувствителните зони (клепачи) с постепенно повишаваща се във времето експозиция и приключва с достигането на пигментация, което може да се постигне в широки времеви граници от няколко месеца до 2 год. Продължителността на лечението зависи предимно от локализацията на петната (лицето и торса репигментират доста преди крайниците) и от клиничното поведение на витилиго в момента на началото на терапията (прогресиращо или стационарно).

Репигментация на витилиго

Клиничният отговор – репигментацията, се наблюдава обикновенно от 3 до 4 месеца след началото на терапията, с появата на малки пигментни петънца с диаметър от 0,1 до 5 mm. Обикновено петънцата се разширяват и сливат в едно цяло, добивайки цвета на здравата кожа. Постигането на резултатите може да бъде документирано със снимки през периоди от 3-4 месеца, което не винаги е лесно изпълнимо, специално при пациенти със светла кожа, при които се използва изкуствено подчертаване на разликата между здрава и засегната кожа. За тази цел днес най-често се използва светлината на Wood, предизвикваща флуоресценция на засегнатата от витилиго кожа.
Микрофототерапията със студена светлина е специално предназначена за пациенти със Сегментно и Симитрично витилиго, със засегната не повече от 40 % кожа.

Предимството на BIOSKIN EVOLUTION R е това, че се фокусира само върху засегнатите участъци и бива повтаряна на периоди от 2 до 4 седмици, вместо класическите терапии, изискващи облъчване от 2 до 3 пъти седмично.

Микрофототерапия е противопоказна за пациенти с фоточувствителни заболявания (Lupus eritematosus systematisatus, xeroderma pigmentosum, porfiria, вирусни инфекции в остра фаза и други), както и за пациенти подложени на фоточувсвителна фармакотерапия.

При всички останали случаи, микрофототерапията е безвредна, лесна за изпълнение и наистина ефикасна в процеса на репигментация на засегнатите от витилиго участъци.