• Имате въпроси? Свържете се с нас: +359 878 383 845
Следете ни в социалните мрежи:

Симптоми на витилиго

Витилиго е синдром, при който няколко различни фактора, действащи заедно или отделно, могат да доведат до липса на меланоцити в кожата и извън нея, при генетично предразположени индивиди.

Витилиго може да засегне различна по размер, площ и място върху тялото кожа. Това може да бъде или да не бъде свързано с други медицински разстройства като ирит, болести на щитовидната жлеза, диабет, злокачествена анемия, автоимунен атрофичен гастрит и алопеция ареата.

Има различни видове лечение в зависимост от типа витилиго, от това какъв процент от кожата е засегнат, от присъствието или отсъствието на меланоцити при обезцветената кожа, от наличието или липсата на други заболявания и степента на промяна в качеството на живот при засегнатия човек.

Възрастта и предишните лечения също могат да имат значение при избора на терапия.

При всеки случай, определянето на типа витилиго при всеки отделен пациент е първата стъпка при установяването на подходящ план за лечение. Поради тази причина клиничната класификация на витилиго е базирана на анализ на симптомите, а също така и на два критерия: разпространението на заболяването и мястото на засегнатите участъци.

Типичното поражение от витилиго е обезцветено, бяло, овално или кръгло петно с диаметър от няколко милиметра до няколко сантиметра, с ясно изразени граници.

Рядко външната граница може да има свръхпигментация, зачервяване или сърбеж (Възпалително витилиго). В някои случаи петната могат да имат преходен цвят на границата между здравата и зесегнатата кожа. Тези случаи се наричат Трицветно витилиго заради третия, междинен цвят, който се появява заедно с другите два цвята характерни за витилиго. Колкото по-бързо се избере подходяща терапия, толкова по-бързо ще бъде постигнат добър ефект от лечението.

Цветът извън белите петна върху кожата е еднакъв. Въпреки това, може да има различни по размер пигментни петна, особено в близост до фоликулите на космите, поникващи от кожата. Наличието на такава пигментация е индикатор за по-добра прогноза, при постоянни други фактори.

Други симптоми могат да бъдат свързани с петната по кожата: Левкотрихия (побеляване на определени участъци от косменото покритие), промени на ирисната пигментация, промяна в пигментиращия слой на ретината и увеит.