• Имате въпроси? Свържете се с нас: +359 878 383 845
Следете ни в социалните мрежи:

Често задавани въпроси

Има ли връзка между витилиго и заболеваемостта от меланома?
Асоциацията между витилиго и меланома е много ниска. По важна обаче е тази асоциация по отношение на прогнозата за заболяването. Наблюдава се, че при пациенти с витилиго има по голяма честота на метастатичен меланом, но преживяемостта е по голяма за даден стадий от заболяването, дължащо се вероятно на по-силен имунен отговор.
На каква възраст се появява витилиго?
Витилиго може да се появи във всяка възраст. До днешна дата най-младият пациент е бил на 6 години, а най-възрастният на 70.
Възможно ли е да се предвиди какъв ход ще има витилигото?
Появата и хода на заболяването са доста непредвидими. В началото обикновено наблюдаваме едно или няколко малки ахромични петна, които се стремят към разрастване, покривайки определена част от тялото или цялото тяло. По време на своята еволюция витилигото може да се влоши благодарение на фактори като силен емоционален стрес, траур в семейството, уволнение от работа, развод и прочие, или физически фактори като хирургични интервенти, травми, слънчеви изгаряния. Забелязва се, че при някои случаи, без да се познава причината, има обратно развитие на процеса до пълно оздравяване.
Може ли витилигото да се асоциира с очни и визуални смущения?
Меланоцитите са представени и в органи като окото и ухото, следователно може да се предположи, че смущение в тяхната функция би се отразило на функцията и на гореспоменатите органи, например пигментни аномалии на ретината и ириса, хориоретинни цикатрикси, увеит, както и промени в слуховия апарат, които обаче са без особено клинично значение.
Може ли витилиго да се появи вследствие на увреда по кожата?
Появата на витилиго вследствие на кожна увреда като порязвания, ожулвания, протриване, изгаряне, дори и микротравматизъм като местата, подложени на притискане Iнапример лакти, колене, стави на пръстите на ръцете), се нарича изоморфен феномен на Коеbner, наличието на който е знак за активност на патологичния процес в момента, но не означава влошаване на същия. Налага се да посъветваме пациентите да ограничат ползването на бижута, татуировки и облекло, което травматизира кожата (тесни дрехи, колани, сутиени и прочие).
Кои други заболявания могат да се асоциират с витилиго?
Като потвърждение на автоимунния характер на витилигото могат да се наблюдават едновременно и други заболявания от тази група, като например: автоимунен тиреоидит на Hashimoto (при oколо 30 % от случаите), пернициозна анемия, еритематозен лупус, системна склероза, миастениа гравис, алопециа ареата, синдром на Sjogren, болест на Crohn, както и ендокринни заболявания като захарен диабет тип 1 и 2, болест на Addison.

Moже да се наблюдава и асоциация с малигнен меланом и витилиго, което е от съществено значение за прогнозата на заболяването, свързано най вече със засиления имунен отговор към туморните клетки - факт, който е в основата на създаването на нов тип терапевтични продукти за лечение на меланома.

И на последно място, витилиго може да се появи вследствие на терапевтични мероприятия свързани с употребата на интерферони ,интерлевкини,ваксини, химиотерапия и имуносупресивна терапия.